Veiligheid & info

INFO

U veiligheid

Veelgestelde vragen

Onze regio

Veiligheid

Ballonvaren met Up Ballooning is absoluut veilig. Up Ballooning beschikt over een operationele vergunning “Machtiging Der Luchtarbeid 819”.
Meestal vaart Christof zelf zijn pasagiers zo garandeerd hij u zijn ervaring en zijn professionele aanpak van de vaart. We beschikken over een commerciële ballonvaartvergunning volgens EASA om zowel dag- als nachtvaarten uit te voeren. Een EASA vergunning staat garant voor een regelmatige; opleiding, bijscholing en check-ups. Onze luchtballonnen worden ook gekeurd volgens de EASA-richtlijnen (European Aviation Safety Agency).

  • De ballonnen waarme we varen zijn uitgerust met:
    Een transponder met Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). Dit is een coöperatief systeem voor luchtverkeersleiding en aanverwante toepassingen. Met ADS-B uitgeruste luchtballons zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust
  • Een luchtvaartradio met 8.33 khz spacing.
  • Luchtvaart GPS met de recenste kaarten met hoogspanningen en winmolens en andere opstakels die je met de luchtballon tegen komt
  • Nacht verlichting om ook ‘snachts te kunnen varen met een luchtballon

Dit laat ons toe om op een veilige, gecontroleerde manier te varen. Als ook in gecontroleede zones in de buurt van een luchthaven (Behalve: Zaventem, Charleroi en Oostende) te varen.

Veel gestelde vragen

Welk weer moet het zijn?

Als voorbereiding op iedere ballonvaart vraagt de piloot de weersvoorspellingen op. Indien de weersomstandigheden niet goed zijn wordt er niet opgestegen. Risico’s worden niet genomen. Een luchtballon is immers totaal afhankelijk van de wind. Zo mag het niet te hard waaien, want dan wordt de ballon moeilijk controleerbaar. Geen wind is ook geen goede zaak. Want stel je voor dat de ballon stilvalt boven bos of stad en het gas is bijna op. Voorts moet de zichtbaarheid goed zijn. Dan kun je voluit genieten van het uitzicht. Er wordt ook niet gevaren bij regen of kans op onweer.

Welk weer moet het zijn om te gaan ballonvaren?

Als voorbereiding op iedere vaart vraagt de piloot de weersvoorspellingen op. Indien de weersomstandigheden niet goed zijn wordt er niet opgestegen. Risico’s worden niet genomen. Een luchtballon is immers totaal afhankelijk van de wind. Zo mag het niet te hard waaien, want dan wordt de ballon moeilijk controleerbaar. Geen wind is ook geen goede zaak. Want stel je voor dat de ballon stilvalt boven bos of stad en het gas is bijna op. Voorts moet de zichtbaarheid goed zijn. Dan kun je voluit genieten van het uitzicht. Er wordt ook niet gevaren bij regen of kans op onweer.

Wat als de ballonvaart niet doorgaat?

Indien op de afgesproken dag de weersomstandigheden ontoereikend zijn wordt onmiddellijk in onderling overleg met de passagiers een nieuwe datum afgesproken.

Wanneer weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?

Voor een avondvaart bellen we je tussen 13 uur en 14 uur. Voor een ochtendvaart bellen wij de avond ervoor. Vroeger kunnen we niet afspreken daar wij pas definitief beslissen op basis van de laatste meteogegevens.

Wat als ik hoogtevrees heb tijdens de ballonvaart?

Mensen met hoogtevrees stappen misschien met een klein hartje in de ballon, maar hoeven niet bang te zijn. De eerste vijf minuten doen misschien wat vreemd aan, maar dat is voor iedereen zo. Nadien geniet je net als je medepassagiers met volle teugen van het speciale gevoel dat ballonvaren geeft en van het magnifieke uitzicht.

Welke kledij trek ik aan? Is het koud daarboven?

In een ballonmand is het niet kouder dan op de begane grond, ook niet tijdens de winter. Sportieve vrijetijdskledij, alsof je een natuurwandeling gaat maken, is het meest geschikt voor een avontuur met de ballon. In de zomer verkies je best een paar stevige schoenen, terwijl in de winter en bij ochtendvaarten laarzen het meest aangewezen zijn. Voor dames zijn hoge hakken uit den boze. Ook een petje of hoedje zijn geen overbodige luxe.

Ben ik verzekerd tijdens de ballonvaart?

Je hoeft zelf geen verzekering af te sluiten. Al onze passagiers zijn gedurende de vaart degelijk verzekerd. Onze polis biedt de meest ruime dekking op de markt. Ballonvaren is helemaal niet gevaarlijk.

Opstijglocaties

Up Ballooning maakt gebruik van een aantal vaste opstijglocaties die verspreid liggen over: Oost-Vlaanderen, en Zeeuws-Vlaanderen. In functie van de windrichting, de snelheid en de woonplaatsen van onze passagiers kiezen we het meest geschikte terrein. Up Ballooning vaart over gans België en bied ook vaarten aan in: West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg enz. Om dit te reserveren vragen we u het formulier “ballonvaart op maat” in te vullen. We bekijken dan samen met u wat de mogelijkheden zijn. De prijs is afhankelijk van het aantal personen die in een ballon willen varen.

Servicegebied

Up Ballooning

Christof Vercauteren
Marktstraat 106
9111 Belsele – Puivelde
Oost-Vlaanderen – België
BE 0836 259 764

Privacybeleid Algemene voorwaarden

Google Beoordelingen
5.0